Eisenhower Matrix ile Planla

Haziran 23, 2020



Planlı bir şekilde yaşamakta zorlanıyorsanız, görevlerinizi önceliklendirmede Eisenhower Matrix'i size yardımcı olabilir. Eisenhower matrix'i kullanarak, düzenli kalabilir, neyin daha önemli olduğuna odaklanabilir, görevlerinizi sıralayıp ve planlayabilirsiniz.

Önemli olan nadiren acil, acil olan ise nadiren önemlidir. - Dwight Eisenhower
1- Acil ve önemli (hemen yapacağınız görevler)
2- Önemli ancak acil değil (daha sonra yapmayı planlayacığınız görevler)
3- Acil ama önemli değil (başka birine devredeceğiniz görevler)
4- Ne acil ne de önemli (ortadan kaldıracağınız görevler)

Eisenhower matrisi, görevlerinizi acilliyetlerine ve önemine göre organize etmenin bir yöntemidir. Bu matrisin en güzel yanı, isterseniz iş dünyasında başarınızı daha arttırmak için kullanır, ister günlük hayatınızda gün içinde yapmanız gereken görevlerinizi planlamada kullanın. Önemli görevler, hedeflerinize ulaşmanız konusunda yardımcıdırlar, bu yüzden de üzerinde durmamız gereken görevlerdir. Bu matrisi kullanırken, acil ve önemli olan görevlere odaklanmalısınız, gün içinde tamamlayacağınız ilk bölüm bu olmalı.


Önemli olan ama acil olmayan görevler, hedefleriniz için hala çok önemlidir, fakat onları daha uygun bir zamanda yapmak üzere planlayabilirsiniz.


Acil fakat önemsiz olan görevler; bu görevler acil olarak yapılmalıdır, fakat sizin yapmanız zorunlu değildir. Bu nedenle bu görevleri başkasına devretmeli ve zamanınızı bu görevler ile harcamamalısınız. İşyerinizde, önemli olan görevlerinizi zaman içinde tamamlamaya engel olan, görevlerin çoğunu devredin.

Acil veya önemli olmayan tüm görevleri ise yapmaktan kaçının. Sosyal medyaya göz atmak gibi rahatlatıcı görevlerde bulunacaksanız, kontrolden çıkmadığından emin olmak için bir zamanlayıcı ayarlayın.

Eisenhower matrix'inin en güzel yanı ise, karşınıza "bu görevi gerçekten yapmalı mıyım" sorusunu çıkartarak, hayatınızda gereksiz fazlalıklar oluşturan, sizi zihinsel olarak yoran, yüklerinden kurtulmanızı sağlamasıdır.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe