İyi Bir Uyku için Sahip olabileceğiniz 8 bitki

Mayıs 07, 2020



Photo by Timothy Buck on Unsplash



Uykuya dalmakta zorluk çekip, daha rahat uykuya dalabilmek için denemediğiniz taktik kalmadıysa, ya da sabahları uyanmakta zorluk çekiyor, yorgun uyanıyor iseniz, belki de suçu yatak odanızda aramalısınız. Sonuçta yatak odanızın ortamı uyku için elverişli değilse, ne kadar denerseniz deneyin rahat bir uyku size uzak olacaktır. Belki de yatak odanızda çok önemli bir eksik var ve bu sizi engelliyor,yeşil bir bitki gibi...
İlk okul çağında öğrendiğiniz fotosentez kaynaklı geceleri bitki olan yerlerde uyumamız gerektiği bilgisini çöpe atın, aslında yanlış olmamakla veraber eksik öğretilen bir ilgi sebebiyle, kültürümüzde bitkili yatak odası alışkanlığı yok denecek kadar azdır. Halbuki, geceleri oksijen yayan bitkiler de vardır.
İşte tam da bu nedenle geceleri sizin daha rahat bir uykuya dalmanıza sebep olacak bazı bitkiler de var. Ev bitkileri sadece bir alanın genel görünümünü değiştirmekle kalmaz; araştırmalar bitkilerin ruh halinizi iyi hissettirebileceği, yaratıcılığınızı ve üretkenliğinizi  arttırabileceği, stres seviyenizi azaltabileceği ve huzur seviyenizi yükseltebileceğini gösterdiği gibi , tüm bunların yanında bonus olarak iç mekanlardaki nem seviyelerini dengeler, oksijen üretir ve havayı filtreler. Gördüğünüz gibi, neredeyse bitkilerin yapamadığı bir şey yok...


Yine araştırmalar gösteriyor ki,  bazı bitkiler  rahatlatıcı kokular, havayı temizleme özellikleri ve kolay bakımları sebebiyle yatak odasında diğer bitkilere göre daha kullanışlı olup; sizin rahat bir uykuya dalmanıza ve kaliteli bir uyku süresi geçirmenize sebep oluyor.

İşte o bitkiler:


1-  Paşa Kılıcı – Kılıç Çiçeği



Photo by Fabian Stroobants from Pexels


Paşa kılıcı, sizi bakımıyla fazla yormayan bir bitki olmasının yanısıra, NASA’nın yayınladığı hava temizleyici bitkiler listesinde, ilk sırada gelmektedir. Araştırmaya göre havada  benzen, formaldehit, trikloretilen, tolüen ve ksilen’i filtreleyebilmiştir.Gelelim bu bitkiye yatak odanıza koymanız için en önemli sebebe; Paşa kılıcı geceleri karbondioksiti oksijene çeviren nadir ev  bitkilerindendir. Evinizdeki bitkiilerin çoğunluğu bu görevi gündüz gerçekleştirebilmektedir. Ayrıca filtre özelliği ile de, eğer alerjik bir bünyeniz varsa, bu bitki geceleri rahat bir uyku uyumanızı sağlayacaktır.


2- Lavanta

Photo by Brigitte Tohm from Pexels

Bugüne kadar hiç lavanta esansiyal yağını kokladıysanız ve bir rahatlama duygusu hissettiyseniz, bu bitkinin neden 2 numarada olduğunu anlayacaksınızdır. Eğer yatak odanızda yeterli ışık varsa, bu demektir ki yatak odanızda kolaylıkla lavanta yetiştirebilirsiniz. Lavantanın yeşil sapları ve çiçekleri, insanların rahatlamasına, ruh halini iyileştirmesine ve sizi uyutmasına yardımcı  olduğu gösterilen yağlarla doludur. Ayrıca yine araştırmalar, lavantanın hem kan basıncını  hem de kalp atış hızını düşürdüğünü göstermiştir.  Eğer lavanta yetiştirmeniz mümkün değilse, biraz aromaterapi için, yastığınızın altına kurutulmuş lavanta koyarak benzer faydalar elde edebilirsiniz.

3-   Patos Sarmaşığı


Bir başka harika hava temizleyicisi olan Patos Sarmaşığı, bakımının kolay olması, fazla ışığa gereksinimi olmaması sebebiyle yatak odasında kolaylıkla yetiştirebilirsiniz.

4-  Kalp Yapraklı Asma Devetabanı




Canlı yeşil kalp şeklinde yaprakları olan devetabanı bitkisi hem bakımının kolaylığı hem de iç mekanlarda havadaki formaldehitin emilmesinde özellikle etkili olması sebebiyle, yatak odasına en uygun bitkilerdendir. İç mekanlardaki kuru hava, solunum prolemleri, boğaz ağrısı, soğuk algınlığı ve hatta cilt problemlerine sebep olabilmektedir. İç mekan bitkileri terleme sırasında su buharı yayarak, nem seviyelerini korumaya ve bazı durumlarda da arttırmaya yardımcı olur. Tüm bunların yanı sıra kalp yapraklı asma devetabanı, odanıza orman duygusu getirecektir, özellikle yüksek tavanlı bir eviniz varsa oldukça idealdir.

5-Aşk Merdiveni

Photo by Elle Hughes from Pexels


Araştırmalar, aşk merdiveni bitkisinin, havadaki formaldehit, ksilen ve tolüeni filtrelediğini göstermiştir. Aşk merdiveninin karakterize güzelliği, yatak odanıza farklı bir hava getirecektir. Nemli ortamları sevdiğinden yaz aylarında banyo’ya koymanız bitkinin gelişimi için faydalı olacaktır. İç mekan hava kirleticileri üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Evinizde bulundurmak için bir anlık tereddüt bile etmeden alabileceğiniz bitkilerdendir.


6- Barış Çiçeği

Photo by Max Williams on Unsplash

Barış Çiçeği’ni sadece kolay bakımı ve zarif güzelliği ile bile sevmeye yeterliyken, evinizin havasındaki toksin sayısını azaltma kabiliyeti ile akıllı bir yatak odası seçimidir. Alerji semptomplarınızı hafifletebilir, Kuru ve kaşıntılı bir boğaz, tıkanık bir burun gibi geçmek bilmeyen alerjik reaksiyonlarınızın hafiflemesi, uykunuzun kalitesini arttıracaktır.Barış Çiçeği’ni sadece kolay bakımı ve zarif güzelliği ile bile sevmeye yeterliyken, evinizin havasındaki toksin sayısını azaltma kabiliyeti ile akıllı bir yatak odası seçimidir. Alerji semptomplarınızı hafifletebilir, Kuru ve kaşıntılı bir boğaz, tıkanık bir burun gibi geçmek bilmeyen alerjik reaksiyonlarınızın hafiflemesi, uykunuzun kalitesini arttıracaktır. 

7- Kurdele Çiçeği


Aralıksız olarak vermeye devam eden bir bitki kurdele çiçeği, Havayı filtreler, huzurlu bir uyku sağlar ve sürekli yavrulamasıyla arkadaşlarınıza hediye edebileceğiniz ekstra kurdela çiçekleriniz olur.

8- Aloe Vera








Aloe vera, yanıkları, döküntüleri iyileştirme kabiliyeti ile uzun zamandır bilinmektedir, ancak başka bir gizli özelliği de vardır, daha iyi hava kalitesini teşvik eder. Aloe Vera, gündüz yerine geceleri oksijen yayar, etrafındaki havaya uykunuza fayda katacak şekilde bir  destek verir. Bunun yanı sıra, eğer bitkiler konusunda uzman değilseniz ve bitkilerinize çok vakit ayıracak vaktiniz yoksa, aloe vera bitkisi ihmali tolera eden bitkilerdendir.


You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe