MISIR’IN EN ÜNLÜ 5 YEMEĞI

Eylül 28, 2017


Eğer Mısır'a ilk ziyaretiniz ise, Mısır'da yiyeceğiniz yemekler ile ilgili seçim yaparken zor zamanlar sizi bekliyor demektir. Mısır mutfağı, özellikle Ortadoğu'daki komşularından olduklakça etkilenmiş bir mutfak'tır. Eski yıllarda Persler, Yunanlılar, Romalılar, Araplar ve Osmanlı'dan etkilenmiş olan Mısır mutfağı, yakın zamanda ise Lübnan, Filistin, Suriye mutfağı  etkilerini gösterir.
Mısır Mutfağı için zengin bir mutfak diyemeyiz, pahalı olmayan yapısıyla, daha çok baklagiller ve sebze ağırlıklı gıdalardan oluşur. Basra körfezi ülkelerinden farklı olarak bolca baharat yerine daha çok soğan ve sarımsağı aroma olarak kullanır. Genellikle tüm yemekler ile birlikte ekmek servis edilir, burada etin pahalı olması nedeniyle ekmeğin doyuruculuğundan ve maliyeti düşürücülüğünden faydalanır. Mısırlılar için ekmek bir kurtarıcı gibi sandviç, kebab ve felafeli sarmak için, soslara banmak için ve yemek yerken ekmeği bir kepçe gibi kullanılmaktadır. Ekmeğin içine mısır ya da patates cipsi (evet yanılmadınız doritos, lays gibi) konularak, cipsli sandviç yiyen bir Mısırlıya rastlarsanız şaşırmayın.
Mısır'a gelen turistlerin yemek ile ilgili en büyük yanılgıları, yemeklerde pamuk yağı kullanıldığına dair olan'dır. Pamuk yağı, restraurantlarda ya da günlük yaşamda yaygın olarak kullanılan bir yağ değildir, hatta süpermarketlerde bu yağa rastlayamazsınız, Mısır'ın bazı bölgelerinde bu yağı kullananlar olsa da, genel olarak ayçiçek yağı kullanılmaktadır. (Zeytinyağı pahalı olduğundan sadece kaliteli restaurantlarda bu yağ kullanılır). Yemek pişen yerlerde duyduğunuz rahatsızlık verici baskın koku, yağdan değil, baharat ve sarımsak'tan kaynaklanmaktadır. (Kullanılan sarımsak ve baharat oranı Türkiye'ye göre 5 kat fazla oranda dersek yanılmayız)
Mısır mutfağında en yoğun olarak kullanılan baharat ise kimyon'dur. Mısır'da sarımsaksız ve kimyonsuz bir mutfağa rastlamanız çok da mümkün değil. Sarımsak ya da soğan kokmak ise yadırganacak bir durum değil.
Tüm Mısır yemeklerini buraya yazmak çok uzun ve okuyucular için oldukça yorucu olurdu. Bu yüzden Mısır'a geldiğinizde en fazla karşılaşma şansınız olan ve ülkenin en popüler yemeklerini listeliyoruz:

1. Fava Fasulyesi ve Falafel (Ful wa Ta’meya)
Mısır'da en çok karşılacağınız ve Mısır'lıların hiç bıkmadan aralıksız yiyeceği yemek nedir derseniz, cevap kesinlikle  Fava (Bakla ezmesi, yöresel adı Ful)  ve Felafel(Bakla köftesi) ikilisi olurdu. Fava için Sabah kahvaltısının olmazsa olmazı diyebiliriz, bir ekmeğin içine koyularak sandiviç şeklinde yeniliyor. Sharm el Sheikh'de 2 le (mısır paundu) ödeyerek ful sandviç veya felafel sandviç almanız mümkün. Felafel sandviç'in içine salata ve humus'ta ekliyorlar, fakat Türk damak tadına sadece salata eklendiğinde daha uygun oluyor. Türkler için peynir ekmek ne ise, Mısır'lılar için de fava sandviç o'dur diyebiliriz. Geçtiğimiz yıl dünya'nın en iyi felafel köftesi tarifi Mısır'dan çıkmıştır. Türkiye'deki ve diğer ülkelerdeki felafel'lerden farkı, Mısır'da felafel nohut'dan değil, bakla'dan yapılmaktadır.

2. Koşari: (Koshary)Kushari olarak menülerde görebilirsiniz.  Koşari, Mısırlıların en övündükleri ve yapmayı en zor buldukları ve bu nedenle de daha çok hazır yemek satan dükkanlardan aldıkları en popüler yemeklerinden biridir. Ayrı ayrı pişirilen Makarna, pilav, yeşil mercimek ve nohutun karışımının bir araya getirilip, üzerine kızartılmış soğan, domates sosu ve sirkeli sarımsak sosu eklenmesinden oluşan bir yemeği küçük Mısır restaurantlarında bulmak mümkün. Birçok kişi bu yemeği, Mısır'ın ulusal yemeği olarak da tanımlıyor. Koşari aslında fakir yemeği olarak doğmuş olsa da günümüzde zengini, fakiri herkesin en zevk aldığı yemeklerden birisi haline gelmiştir.

3. Köfte ve Kebap
Köfte, bildiğimiz köftenin baharat kısmı biraz daha ağır olanından diyebiliriz, kimi yerlerde köfteyi yoğurup top haline getirdikten sonra üstüne yumurta sarısı sürdükleri de olur. Lokal ekmekleri, yeşil salata, tahini ve babaganuş ile beraber servis edilir.

4. Shawarma
Bildiğimiz döner'in Mısır'ın damak zevkine göre çeşitlenmiş halidir. Döner'in bol baharatlı hali diyebiliriz. Mısır'da iyi en iyi shawarma'nın Suriye'li restaurantlarda yapıldığına inanılır.

5. Sayadeya:
Sayadeya, Arap dünyasındak, en popüler balık yemeğidir. (lüfer, levrek veya kefal ile yapılır) Çömlekte pişen domates soslu, baharatlı bir balıklı pilav çeşididir. Özellikle İskenderiye, Port Said ve Suveyz'de popülerdir.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe