RUH HALİNİZE İYİ GELECEK 5 ÇAY

Haziran 21, 2020


Dünyada pandemi devam ederken, eve kapanmış, özgürlüğü kısıtlanmış bu durumda, endişeli veya huzursuz hissediyor olabilirsiniz.

Zaten çok da iyi hissetmediğiniz günler geçiriyorken, üzerine koronavirüs izolasyonu ekstra yük getirmiş olabilir.

Yalnız değilsiniz! Bu nedenle, enerjinizi düşük hissettiğinizde, ruh halinizi geliştirmek için çaydan nasıl faydalanacağınızı bilmenizde fayda var.

Basit bir fincan çay nasıl bu kadar başarılı olabilir diye düşünüyorsanız, her şeyin “l-theanine” sayesinde olduğunu söyleyebiliriz.

1- Ruh halimiz için çok önemli olan bazı nörotransmitter’ları arttırabilir.

L-theanine maddesi uyku, stres, odaklanma ve beyin sağlığımızdan bağışıklık sistemimize kadar her şeyi etkileyebilir. Şöyle ki Nörotransmitterler vücudunuzun farklı bölgelerinden beyninize bilgi sağlayan kimyasal habercilerdir.Bu mesajlar bir beyin hücresinden diğerine gönderilebilir, misal beyninizden kaslarınıza bir mesaj gönderebilir. Bazı nörotransmitterlar nasıl hissettiğinizi etkiler. Örneğin seratonin olumlu duygularınızı düzenlemeye yardımcı olur, eksikliği depresyona sebep olabilir. Dopamin ise mutluluk ve ödüllendirilmiş hissi verir. GABA ise endişeyi düzenleyebilir . Araştırmalara göre l-theanine ruh halimiz için çok önemli olan bu bu üç nörotransmitter’ı arttırabilir.

2- Sakinleşmemize yardımcı olabilir

L-Theanine günlük olarak düzenli alındığında, araştırmacılar katılımcıların ruh hallerinde iyileşme, stres ve kaygı belirtilerinin ise düzenlendiğini gözlemlemişler. Yine başka bir araştırmada, stres ve gergin anlarda kötü tepki veren katılımcılarda, sakinlikleri için olumlu etkide bulunduğunu keşfetmişlerdir.

3- Stresli anlarda sağlıklı tepkiler verebilmemize yardımcı olabilir

Yine yapılan bir araştırmada, l-theanine verilen katılımcılara çoklu stres görev testi yapıldığında, Anksiyetiye daha yakın olan katılımcıların l-theanine verildikten 1 saat sonra yapılan ölçümlerde kortizol oranları daha düşük çıkmıştır.

Araştırmalar çay’ın ruh halimizi iyi hissetmede yardımcı olabileceğini gösterdiğine göre evde el altında tutmamız gereken belli başlı çayların hangileri olduğuna bir bakalım:

Yeşil Çay:

Araştırmalar, l-teaninin’in kafein ile birlikte stes seviyesini düşürmede, hafızayı geliştirebileceğini ve daha sağlıklı beyin fonksiyonlarını destekleyebileceğini söylüyor.


Matcha Çayı:

Bütün yeşil çay yapraklarının öğütülmesinden yapılan matcha çayı, daha yüksek oranda l-theanine içeriyor. Bu da ruh sağlığımızı güçlendirici etkilerinin daha fazla olması anlamına geliyor.

Yine başka bir araştırmının sonuçlarına göre l-theanine ve kafein kombinasyonunun gevşemeyi desteklemeye, gerginliği azaltmaya ve sakinlik duygularını desteklemeye yardımcı olacağını açıklamışlardır.

L-theanine-kafein kombinasyonu hem sakin, hem de odaklı davranabileceğiniz rahat uyanıklık durumu yaşayabileceğiniz anlamına gelir.

Siyah Çay:

Araştırmacılar en az 6 hafta boyunca siyah çay içmenin kortizol (stres) seviyesini azaltmaya faydalı olduğu sonucuna vardılar. Yerli türk çayımızın yanı sıra, english breakfast, chai, oolong tea gibi farklı alternatifler de deneyebilirsiniz.

Papatya Çayı

Papatya çayı, genelde rahat bir uyku uyumak, ya da uykuya dalmayı kolaylaştırmak ile bilinir. Fakat araştırmalar, papatya çayının depresif duyguların ve endişeli duygu durumumuzun üstesinden gelmek için de etkili olduğunu göstermektedir. Papatya çayının yanı sıra; melisa, çarkıfelek, limonotu gibi bitkisel çaylar da aynı etkiyi vermektedir.


Zerdeçal Çayı:

Zencefil ailesinin bir türü olan zerdeçal, geleneksel çin tıbbı ve Ayurveda’da binlerce yıldır kullanılmaktadır. Araştırmalar bu polifenolün ruh halinizi iyileştirebilecek ve stresli durumlarla daha iyi başa çıkmanıza yardımcı olabilecek sağlıklı BDNF (beyin türevli nörotrofik faktör) seviyelerini destekleyebileceğini göstermektedir. Yapılan bazı araştırmalar’da da zerdeçalın anksiyete ve depresyon semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olabileceğini keşfettiler.

Zerdeçal çayı hazırlamak için ihtiyacınız olan tek şey taze öğütülmüş zerdeçal ve sıcak su’dur.

Hem çayınıza aroma katmak hem de aroma terapinin yararlarından faydalanmayı de deneyebilirsiniz. Ruh halinizi yükseltici yönde en faydalı olacak üç arama nane, bergamot ve lavanta özleridir. Nane, hem farkındalığa hem de hafızaya faydalıyken, her yudumunda rahatlamanıza sebep olur. Lavanta ise daha iyi bir ruh hali, endişeli duygu durumunun azaltılmasında faydalıdır. Narenciye kokusuna sahip olan bergamot özü ise yine anksiyete ve kaygılı ruh hallerine iyi geldiği görülmüştür. Bergamot aromasını earl grey çayında da bulabilirsiniz.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe