Sharm'ın mangrov ormanları

Eylül 20, 2014

Karanın başladığı yerde okyanus biter, okyanusun başladığı yerde karalar biter. Mangrovların nerede başlayıp nerede bittiği belli değildir. Samuel C. Snedaker


Çöl şehri'nde yaşamanın en büyük dezavantajlarından birisi benim için yeşil alan'dan mahsur kalmak, tüm şehir iki renk'ten oluşuyor mavi ve kahverengi tonlari... Gökyüzü ve denizen mavisi araya çöl topraklarının kahverengisini sıkıştırıyor, benimse gönlüm ısrarla araya yeşil de girsin istiyor. İşte böyle sıkışmış zamanlarda gidilececek tek adres benim için Ras Mohamed ya da Nabq'daki mangrove ormanı oluyor. Sharm el Sheikh'e gelen herkesin, ziyaret listesinin başında olması gereken iki yer, fakat çoğu turist Sharm'ın bu en güzel iki bölgesini görmeden uçaklarına binerek, ülkelerine geri dönüyor. Benim tavsiyem ise gidilmesi gayet güvenli olan bu iki bölge'ye (bu sıralarda turistlerin en çok duymaktan zevk aldığı kelime "güvenli") kesinlikle araba kiralayarak, ya da küçük bir grup olarak minibus kiralayarak gitmeniz olacaktır. Tabiki sualtı kamerası, palet, snorkel ve maskelerinizi de unutmamalısınız ki, mangrove'da yaşıyan canlıları da görüntüleyebilesiniz.



Sharm'da bulunan mangrove'ların çoğunluğunu "Avicenna marina" türü oluşturuyor. Tuzlu suya dayanıklı mangrovların en ilginç güzelliği ise solunum kökleri, toprağa tutunmak için olan köklerinin yanı sıra bir de oksijen solumak için olan köklerini suyun üzerine uzanmış şekilde görebilirsiniz. Kimi mangrove'lerın kökleri'nde adeta filter gibi bir sistemmişcesine tuzlu suyu süzmesi, kimi mangrove ağaçları ise kullanmadığı tuzu gövdeden atabilmek için yapraklarını kullanıyor ve tuz fazlasını yapraklarını dökerek atmış oluyor.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe