Sharm el Sheikh Güvenli mi?

Eylül 20, 2014

Son zamanlarda tanıdık, tanımadık herkesten sıklıkla “Sharm el Sheikh güvenli mi ?”mesajı alıyorum ve elimden geldiği kadar cevaplamaya çalışıyorum, aldığım bu mesaj sayısı öyle fazlalaştı ki, buraya genel olarak bir cevap yazısı yazmaya karar verdim ki, soran herkesi bu linke yönlendirerek kendim için de bir zaman kazancı sağlayabilirim.
Sharm el Sheikh güvenli mi diye bir sorulan bir soruya benim tüm zamanlar için vereceğim tek cevap: dünyanın hiçbir yeri %100 güvenli değildir cevabı olacaktır, başınıza her yerde türlü türlü şey gelebilir. Ama soruyu biraz genel kapsamından ayıracak olursak ve kastettiğiniz eğer Sharm’a gelirsek herhangi bir polis,asker ve protestocu çatışmalarının içine düşer miyiz diye, böyle bir şeyin sosyal ve coğrafik şartlar nedeniyle burada olması  mümkün gözükmüyor.


Biraz geriye dönüş yapacak olursak, ilk devrim’İn olduğu 2010 yılında, insanlar çok uzun yıllar görev yapmış ve yanında asker ile polis desteği bulunan Mübarek’e karşı bir devrim gerçekleştirmiş ve bu devrim sırasında ciddi karmaşalar meydana gelmişti. Hatta o zaman Türk Hükümeti Sharm’da dahil olmak üzere, bölgedeki mevcut vatandaşlarını Türkiye’ye getirmesi için  Sharm, Kahire ve İskenderiye’ye uçak yollamıştı. Mısır’daki Türk konsolosluğunun Türk vatandaşları için facebook sayfasında  yayınladığı bildiride de bu sefer ki olayların üç yıl önceki gibi korkutucu boyutta olmaması nedeniyle Türk vatandaşlarını sevkiyat çalışması yapmayacakları  yer alıyordu. Bunu buraya yazmamın basilica nedeni, Türk medyası’nda yer alan olaylarda bölgeyi ne kadar şiddet içinde görseniz de üç yıl önce aynı medya olayları sanki kutlama gibi veriyordu, halbu ki o zaman da insanlar ölüyor, yaralanıyor ya da tutuklanıyordu. Bu maalesef ki zaten objektif olması mümkün olmayan medyada bugünkü durumdan çok daha farklı olarak yer aldı.
Bugün Kahire’Ye bile gitseniz, televizyonlardan çok farklı bir durumla karşı karşıya kalacaksınız, göreceksiniz ki insanlar normal hayatlarına devam ediyorlar, alışveriş merkezlerinde alışverişlerine gidiyorlar, sanki her şey normalmiş gibi devam ediyor.  Bunun yanı sıra Kahire ya da Kızıldeniz kıyısı dışındaki yerler güvenli mi derseniz, kesinlikle hayır cevabını verebilirim. Mısır’lılar hala oldukça umutlular, 6 ay sonra ülkenin toparlanmaya başlayacağını düşünüyorlar.
Ekim ayı itibari ile Almanya ve İtalya tekrar kızıldeniz sahillerine turizmi başlatıyorlar, İngiltere zaten başından beri durdurmuş değil, Travel Advice UK’yi takip ederseniz Sharm el Sheikh, Nuweiba ve Dahab’a yapılacak seyahatleri sakıncalı olarak görmüyor. (Bu arada aynı Travel Advice UK ülkemizde Ceylanpınar ve Akçakale’ye yapılacak seyahatlarden kesinlikle kaçınılması,zorunlu olmadıkça da Hakkari, Siirt, Şırnak, Tunceli, Antakya ve Kilis’e seyahat yapılmaması önerisinde bulunuyor.) Bu detayı özellikle yazıyorum ki Suriye’de çıkabilecek bir savaş nedeniyle Sharm’a gelmekte  tereddüt edenler varsa, böyle bir durumda topun ağzında Mısır değil Türkiye’Nin bulunduğu acı gerçeği var. (maalesef ki)
Lafı uzatmamak gerekirse, Kızıldeniz sahil şeridine yapacağınız seyahatleri şöyle de değerlendirebilirsiniz, yıllarca ülkemizin Güneydoğu’sunda bir savaş varken Bodrum’daki insanların nasıl etkilendiğini ve hayatın orada nasıl devam ettiğini göz  önüne alabilirsiniz. Çünkü burada da aynı şey geçerli, turizmin zayıflamasıyla yaşanan ekonomik sıkıntılar dışında, Sharm’da herhangi bir problem yer almamakta, zaten olduğu takdirde burada aileleriyle ikamet eden Avrupa uyruklular çoktan Sharm’ı terketmiş olacaklardı, ama şu an için kimsenin ekonomik kriz dışında bir terketme sebebi bulunmamakta.
Eğer yakın zamanda bir Sharm el Sheikh gezisi  planlıyorsanız ve endişeleriniz  ya da sorularınız varsa e-mail yoluyla benimle iletişime geçebilirsiniz, daha resmi bir yerden bilgi edinmeniz gerekiyorsa da Türkiye’nin Kahire Konsolosluğu’na ulaşıp bilgi alabilirsiniz.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe