Deniz ve Sualtı ile ilgili izlemeye değer adresler

Haziran 19, 2009

Genelleme yaparsak; kitap okumayan, gazete köşe yazarlarından uzak duran, hurriyet.com.tr’da “magazin’de son 48 saat”in en çok tıklanıldığı, 5 dakikalık olay örgü zincirini 90 dakikaya sığdıran dizileri pür dikkat izleyen bir toplum olduğumuzu inkar edemeyiz. Yıllaca copy-paste edebiyatına maruz kalıp, iyi çeviri yapanları köşe yazarı sanıp, televizyondaki yabancı formatların türk versiyonları gibi, yabancı köşe yazarlarının türk versiyonlarını “made in turkey” sandık. En özgün talk show’cumuzun bir dönem programında yer alan skeç kahramının bire bir John Stewart’ın show’un apartma olduğunu anlamadık, en çok izlenen talk show’cumuzun o meşhur parmaklarını tükürüğü ile ıslatarak kaşlarını düzeltme hareketinin Conan O‘Brien’ dan apartma olduğu farkedemedik. Hal böyle olunca iyi bir şeyler bulup, okumak gün geçtikçe zorlaşır oldu.

Dalış ve sualtı ile alakalı biri olarak da deniz yaşamı ile ilgili özgün ve güzel bir şeyler gördüğümde nasıl zevk alarak okuduğumu anlatamam, internet bir derya gibi olduğu için bu derya’da arama motorlarından doğru blog veya web sayfalarını bulmak oldukça güç bir durum. Sualtı, deniz, dalış, sualtı fotoğrafçılığı ilginizi çekiyorsa ziyaret edip, sık kullanılanlar listesine eklemeniz gereken küçük bir liste yazıyorum size. Arada mutlaka henüz denk gelemediğim blog ve web sayfaları olacak, yorumlar kısmına bunların adreslerini yazarsanız, bana iyilik yapıp vizyonumu genişletmiş olursunuz.

1- http://azizsaltik.com/blogSualtı Seyir Defteri

STH’nin (Sualtı Temizlik Hareketi) “Bize Deniz Ozanı Gerek” çalışması fikir olarak çok başarılı bulduğum bir organizasyondur. Aziz Saltık ise benim blog dünyamın deniz ozanı’dır. Kendisini tanımam, etmem, hatta yeni web adresinden yaşını öğrenene kadar yaşlı-başlı bir adam zannetmişliğim vardır kendisini. Eğer deniz sevdalısıysanız, bu bloğu takip edip,güzel yazılar okuyabilirsiniz.


2- http://deniz.sth.org.tr/Deniz ve Deniz Kültürü Dergisi

Fikrimce deniz ile ilgili en başarılı yayın. Deniz ile ilgili yayınlarının genelde sadece deniz sevdalıları tarafından kaleme alınması ve cümle kurma sanatı’ndaki başarılarının göz ardı edilmesi sebebiyle, genelde deniz ile ilgili magazinlerde tatil anıları okuyup, dururuz. Bu sefer faklı ve başarılı bir yayın, zaman geçtikçe de daha da başarılı olmakta.
3- http://derintakip.blogspot.com/Derin Takip

Çoğumuzun Hakan Kabasakal adını duymuşluğumuz vardır, blog sayfası hazırladığında çok heyecanlanmıştım, köpekbalıkları hakkında türkçe bilgi kaynağı bulmak oldukça zorken, kendisi mükemmel bir kaynak teşkil etmekte bizim için. Gelin-görün ki, çok az kişi heyecanlanmış bu blog’dan, ya biz dalgıçlar gerçekten, okumak’tan çok uzağız, ya da Hakan Kabasakal’ın blog’undan daha da iyileri var ve ben henüz keşfedemedim.
Bilgisi ve yazılarının lezzeti bir arada, takip edin. (İzleyiciler kısmına tıklayıp, izleyici olun, ben de sevineyim, blogunu izleyen çok kişi var diye)
4- Çektiğiniz sualtı fotoğraflarıyla, internetteki en prestijli fotoğraf yarışmasına katılmak istiyorsanız;http://www.underwaterphotography.com/

buraya üye olabilirsiniz, en azından çekilen fotoğraflara bakarak, nasıl çekimler yapmanız gerektiği konusunda bilgi alabilirsiniz.
5- http://www.facebook.com/home.php#/group.php?gid=29317242318&ref=ts
Dive Zero’s The Dive Village Photo Contest.

Facebook’daki bir sualtı fotoğraf yarışması, bir çok ünlü fotoğrafçı gruba üye (Amanda Cotton, Fiona Ayerst, Becky Kagan vb...)Her ay farklı bir tema belirleniyor ve her katılımcı iki fotoğrafla katılabiliyor, grup üyeleri oy veriyor, en çok oy alan kazanıyor, ayrıca her ay farklı bir ödülü var.


Sualtı Dünyası Dergisi

Sualtı ile ilgilenen biriyseniz, Ateş Evirgen ismini duymuşsunuzdur, kendisi Türkiye içindeki en ünlü sualtı fotoğrafçılarından biri.

13 yıldır yayın hayatı olan dergi artık internet platformundan yayın hayatına devam ediyor. Web sitesine girip ücretsiz olarak üye olup dergiyi okuyabilirsiniz. Bu ay Ateş Evirgen'in fotoğraflarıyla Hakan Kabasakal'ın balina köpekbalıkları hakkında yazdığı enfes yazıyı sakın kaçırmayın.

Shark Bait

Özgür Gedikoğlu'ndan köpekbalıkları hakkındabir blog

8-
http://sualtifotovideo.com/
Sualtı Foto Video

Sürekli takip ettiğim bir site olmasına rağmen bu yazıyı ilk yazdığımda maalesef aklımdan uçup gitmiş ve aşağıda Selen Hanım'ın yorumu üzerine geç kalınmış bir şekilde ekliyorum.

Sualtı Foto Video, Türkiye'de bir ilk! Hiçbir bedel ödemeden sualtı fotoğraf galerinizi oluştuyor ve sergiliyorsunuz. Yine sitede ayın en iyi fotoğrafını seçmek için düzenlenmiş bir yarışma var, bu yarışmayı şimdiye kadar kazananların fotoğrafları her yıl yapılan bir sergide yayınlandı. Sitenin mimarı, Türkiye'nin en iyi sualtı fotoğrafçılarından biri olan Tunç Yavuzdoğan, kendisine sitenin forum kısmından ulaşmak çok kolay. Ayrıca sitenin editörlerinden biri olan Alp Baronak'u da unutmamak lazım, sitenin hem güncel tutulması, hem de forumda sorulan soruları bıkmadan ve usanmadan hızlıca yanıtlaması tebriği hakediyor.





You Might Also Like

4 comments

  1. Zarif yorumunuz ve beğeniniz için teşekkür ederim. Bende sizin yazdıklarınızı zevkle okuyorum. Selam ve Saygılarımla,

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,

    Kendi blogumda bilim ile ilgili Türkçe siteleri topladığım bir liste var. Burada listelediğiniz bazı sitelere ve sizin blogunuza da o listede yer verdim. Yukarıdaki liste için teşekkür ederim. Ayrıca bendeki listeye bir göz atıp önereceğiniz başka siteler varsa bana bildirmeniz mümkün olur mu diye rica etmek isterim.

    (Adres: http://www.biyolokum.com/turkce-bilim-bloglari-ve-web-siteleri-listesi/)

    Sevgiler

    Duygu

    YanıtlaSil
  3. Underwaterphotography sitesinin benzeri Turkiye'de su adreste:
    http://www.sualtifotovideo.com/
    Tamamen fotograf ve video paylasim uzerine kurulmus, herkesin kendi galerisini olusturabilecegi ve istediginde ustalardan yorum alabilecegi bir site. Bir de yillik yarismalari var. Tamamen gonullu editorlerin emegiyle yuruyen bir web sitesi.

    YanıtlaSil
  4. Sulatı Foto Video'yu takip etmeme rağmen, yazıyı yazarken nedense aklımdan uçup-gtimiş. Hatırlattığınız için teşekkürler, ben de sayenizde yazıma eklemiş oldum.

    YanıtlaSil

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe