KORONAVİRUS SIRASINDA EVDEN ÇALIŞANLARA ÖNERİLER:

Haziran 19, 2020


Pandemi sırasında evden çalışmak, eve iş getirip de çalışmaktan tamamıyla farklı ve zor olabilir. Koronavirus zihinsel sağlığımızdan, çalışma hayatındaki dengemize kadar her şey üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Eve kilitli olarak geçirdiğimiz bu dönem içerisinde, etrafınızdaki bir çok insandan şu cümleyi duymuşsunuzdur, “bu süreçte içimden hiçbir şey yapmak gelmedi, ne okuduğumdan zevk aldım, ne de yaptığımdan…” Bir kesim dondurucuya konulmuş etler gibi, zamanın geçmesini öylesine beklediğini düşünürken, bir kesim de çalışma hayatına evden devam etmek zorundaydı, hem de verimli bir şekilde.
İşte size evden asgari stres ve maksimum verimlilikle çalışmanızı sağlayacak birkaç öneri:


1- Erken Uyanmak: İlk ipucu size çok basit görünebilir, fakat erken kalkmak gününüzü planlamak ve planlarınıza hazırlanmak için oldukça önemlidir. İşe başlamadan önce ailenizle yapacağınız çok zaman kaybettirmeyecek şekilde olan bir kahvaltı da sizi psikolojik olarak güçlü tutacaktır. Unutmayın normalde işe giderken, yolda gördüğünüz, iş yerinizde birlikte olduğunuz kalabalıkla olan sosyalleşmenin yerini bir şekilde aileniz ile doldurmak insani yanınızı ayakta tutacaktır.


2- Giyinme: Zihninizin ev halinden, iş haline geçmesine yardımcı olmak için giyinme, saçlarınızı tarama ve dişlerinizi fırçalama gibi rutinlerinizi yerine getirmek size yardımcı olacaktır.


3- Çalışma alanı: Evinizde doğal güneş ışığı alan, dikkatinizi dağıtacak etkenlerden uzak bir alan belirleyin. Bu alanı çalışırken zevk alacağınız bir şekilde düzenleyin. Unutmayın düzenli bir çalışma alanı, düzenli bir zihin demektir.Düzenli ve temiz bir evin stresi azalttığı ve mutlu olmanıza yardımcı olduğu çalışmalarla kanıtlanmıştır.

4- Gününüzü planlayın: Güne başlamadan önce mutlaka o günü planlamış olun. Çalışma programınızı, mola ve yemek zamanlarınızı planlayın. (Eğer çocuklarınız varsa onların gereksinimleri için olan zamanlamanızı ayarlayın). Hazırladığınız programa uymanız,günün sonunda size başarılı olma duygusu verecektir. Ailenizle günlük planlamanızı paylaşın ve onlara sizinle iletişim halinde olmaları gereken zamanı bu planlamaya göre ayarlamalarını söyleyin.


5- Eisenhower Matrix’ini keşfet: İş yükünüzü önceliklendirmede Eisenhower matrixini kullanın. Bu sade görünümlü tabloda, görevlerinizi dört kategoriye ayırırsınız. Yap, Yapacağın zamanı belirle, Başkasına devret, Daha sonra yapmak üzere ertele.

6- Kendiniz için hedefler belirleyin: Normalde şirketler çalışanları için hedefler koyarlar. Fakat evden çalıştığınız için artık iş dengeniz tamamıyla sizin ellerinizde, bu yüzden kendi hedeflerinizi kendiniz koymalısınız. Gerçekçi ve ulaşabilir hedefler koymak sizin için büyük bir motivasyon kaynağı olacaktır. Günde kaç saat çalışacağınız, haftada kaç saat spor yapacağınız, günlük görevlerinizin yüzde kaçını tamamlayacağınız, telefonunuzdaki toplam ekran zamanınız… Bunların hepsine hedefler koyabilirsiniz.

7- Haberlere mola verin: Şöyle düşünün, bir bomba mı yoksa bombardıman mı size daha zarar verir. Çok da iç acıcı olmayan haberler de böyledir. Eskiden sadece televizyon, radyo ve gazetelerin bile haber bombardımanları insanları olumsuz yönde etkilerken, artık herkesin sosyal medyada bir haber kaynağı olduğunu düşünürseniz, zihninizin bu olumsuz haberlerden yorgunluğunu ve umutsuzlukla nasıl baş ettiğini düşünün. Evet dünyadan haberin olsun ama haber bombardımanına kendinizi maruz bırakmayın.


8- Sosyalleşin: İş arkadaşlarınızla olan sosyal hayatına devam edin. Onlarla iş dışı konularda da konuşacağınız mesajlaşma gruplarınız olsun, video ile sohbet edin, internet üzerinden beraber oynayabileceğiniz oyun partileri yapın. İş arkadaşlarınızla önceden, iş dışında da geçirdiğiniz sosyal anları, evden çalışma süresinde sadece iş konularında konuşmaya çevirirseniz, tekrar ofis hayatına dönüşünüzde zorlukları ile karşılaşabilirsiniz.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe