Kum Tepiciler!

Eylül 20, 2014

IMG_0070gy
Hepimizin hayatında listeler var, uzayıp giden... Bizim buralarda da "görülünce mutlu olunacaklar" ya da bir diğer anlamı ile dalış sonrası böbürlenerek karaya çıkmamıza sebep olacak balıklar listesi de diyebiliriz. Mekan ise klasik; artık her taşının etrafınında kim yaşar, kim kaç senedir orada, çetelesini tuttuğum Shark's Bay!

Öyle küçüktü ki, tarif ile bulmak gerçekten çok ama çok zordu, verilen koordinatlara göre bulmakta başarısız olmuş ve görürkişi  (Bu görürkişilerin, sualtında bulunmazı bulmakta üstüne yoktur, ama buzdolabından ketçap ya da yoğurdu uzatır mısın derseniz, asla göremezler!)yardımı almıştım. Kendisiyle başbaşa geçirdiğimiz iki saatimiz sonrasında, her ne kadar iyi bir fotoğraf yakalayamamış olsam da, anılarım kısmında yerini etmiş ve bugün bbu yazının yazılmasına sebep olabilmiştir.  Ne yazık ki bu küçük velvetfish, benim kadar şanslı değildi ve kendisine yuva olarak 4.5 metre derinliği olan kumluk bir bölgede 3 cm'den büyük olmayan bir taşın etrafını  yuva olarak seçmişti. Üstünden geçen yüzlerce dalgıcın bu küçük balığın varlığından en ufak bir haberi yoktu. Bir dalış bölgesinin tam giriş bölgesindeydi ve burayı seçmek onun doğal hakkıyken; yüzerliliğini kullanma yeteneğini henüz kazanamış dalgıçlar ya  da yanlış palet vuran dalıcılar nedeniyle, bir kum fırtınasının ortasında kalmış ve sağa sola savrulmaktan kurtulamamıştı. Bir palet çırpma tekniğini değiştirerek aslında ne kadar çok deniz canlısına zarar görmekten kurtarabileceğinizi bilseniz, bir değişiklik yapmayı dener misiniz?
Niçin bir kelebek gibi çırpılır!..
Genelde dalış eğitimini yeni tamamlayan dalgıçlar "flutter" dedimiz, kolların kullanılmadan (kimi dalgıçlar ısrarla bu kol kullanmama kısmını anlamasalar da) bacakların aşağı yukarı çırpılması tekniğini kullanırlar. Bu tekniğin şiddetli akıntı, yüzeyde yüzmek gibi bazı yerlerde avantajı olmasına ragmen bazı durumlarda ise oldukça fazla dezavantajı vardır. En önemlisi ise marina hayatının en önemli düşmanlarından birisi olmasıdır. Bu palet hareketi ile, sadece gerimizdeki suyu itmemekte, aşağı yukarı bacak hareketleri ile bizden yukarıdaki ve aşağıdaki suyu da itmekteyizdir, bu da gereksiz yere efor harcamamız anlamına gelmektedir. Diğer palet vurma tekniklerinde kendimizi yanlara, aşağıya, yukarıya ve geriye doğru pozisyonlandırma şansımız varken, bu palet tekniğinde kendimizi pozisyonlandırırken sadece bacaklarımız yeterli gelmez.
 
Ne zaman Kullanılmalı
  • Yüzeyde
  • İniş ve çıkış sırasında
  • Deniz yatağından yeterli yükseklikte orta su dalışı yaptığımızda
  • Akıntıya karşı
  • Hızlı yüzmek gerektiğinde
Ne zaman Kullanmamalı
  • Deniz yatağına yakın olduğumuz durumlarda
  • Batık içinde
  • Mağara içinde
  • Mercan ya da marina canlılarının etrafınında
Ne zaman bir Kurbağa Gibi Çırpmalı?
Suyun altında daha etkili olan kurbağa stili palet vurma, bildiğimiz kurbağalama yüzme stiliyle benzer tekniktedir, tabiki de kollarımızı hareket ettirmeden. Dalış eğitimini yeni tamamlayanlar için biraz zor olarak gözükse de, aslında zor değildir, biraz zaman harcayıp, pratik yaparak rahatlıkla bu palet vurma stilini becerileyebilirsiniz. Yazının sonuna eklediğim video'da bu palet vurma stilini gözlemleyebilirsiniz.Ayrıca videounun içinde yer alan geriye palet vurma, helikopter stili gibi bir çok stil dalış becerilerinizi geliştirmenize oldukça yardımcı olacaktır.
Kurbağa stili palet vurmanın faydaları
  •  Bu palet vurma şekliyle sadece gerimizde bulunan suyu iteriz, bizden yukarıda ya da aşağıda olan suyu değil.
  •   Denge açısından daha avantajlıdır. Flutter yönteminde, bacaklar kalçadan aşağı-yukarı çırpıldığı için gövde de sallanmaktadır, ama kurbağalama yönteminde gövde sabit kalmaktadir, bu da daha konforlu bir dalışa sebep olmaktadır.
  • Doğru şekilde vurulduğunda, dalıcının kaslarında daha az stres yaratır.
  • En önemlisi suyu, aşağıya doğru itmediğiniz için, batıklarda ve mağaralarda kum ya da silt kaldırmayacığınız için görüş mesafesi bozulmayacaktır. Paletleriniz hiçbir şekilde vücudunuzdan daha aşağıda olmayacağı için mercanlı bölgelerde daldığınızda, mercanların kırılmasına sebep olmayacaksınız ve yazının yukarısındaki hikayede de geçtiği gibi, paletleriniz suyu aşağı doğru itmediği için deniz yatağında yaşayan canlılara zarar vermemiş, deniz canlıların üzerinden bir karabulut gibi geçmemiş olacaksınız. . 
Ne zaman kullanmamalı?
  • Yüzeyde
  • Batıkların dar koridorlarda
  •  Dar mağaralarda
  • Resif duvarına çok yakın olunduğunda
Aşağıdaki video'da teknik dalıcılar için olan palet çırpma stilleri yer almaktadır, özellikle sualtı fotoğrafçıları için yararlı olacak ve öğrenilmesi gereken tekniklerdir.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe