Mina Lisa ile yeni deneyimler!

Eylül 23, 2010


Hemen hemen tüm annelerin bir sözü vardır, sürekli işittiğimiz... "Anne olunca anlayacaksın!"; evet efendim, anne oldum ve anlamaya başladım. Dünya biraz daha farklılaştı benim için, özgürlük kanatlanarını açtı-gitti, yerine yaşadığın her an, derinden hissedilebilen bir sorumluluk duygusu geldi. 
Hayatımda hiç anne olmayı düşlememiş biri olarak, içinde bulunduğum durum biraz komik gelse de bana, pişman değil-aksine bu durumdan sonsuz bir mutluluk duyuyorum.






Mina Lisa ile kazandığım deneyimlerden biri de bebek fotoğrafı çekmeye başlamak oldu. Genelde herkes sualtı fotoğrafı çekmenin zor bir iş olduğunu düşünür, karada harikalar yaratan bir çok fotoğrafçı sualtında sınıfta kalır. İyi bir sualtı fotoğrafçısı olmanın matematik formatı tam olarak nedir bilmiyorum. Sualtı canlıları ve faunasını çok iyi tanımak, iyi bir yüzerlilik, sağlıklı bir vücut, iyi nefes kullanma, iyi bir göz, detayları farkedebilme, sabır, cesaret vs...İyi bir sualtı fotoğrafını photoshop'ta editlerken sadece level'ı ile oynarken (3 saniyelik bir işlem), bebek fotoğrafçılığında photoshop'un bu kadar yoğun kullanılması beni oldukça zorladı. 





İlk çektiğim fotoğraflarda, beyaz ayarı ile ne kadar oynarsam oynayayım yine de kırmızı bir ten, bir yandan bebeğin cilt kızarıklıkları, sivilceler kabus gibiydi. Kimseyi kandırmayacağım, o fotoğraflardaki mükemmel bebek teni denilen olay, tıpkı bebek uykusu deyimi gibi bir yalandan ibaret ve o bembeyaz ten anca photoshop ile oluyor. İşin ilginç yanı, sualtı fotoğraflarında küçücük photoshop işlemleri bile kimi zaman tepki alırken, insan portrelerinde onlarca işlem uygulasanız da insanlar o fotoğrafı doğal olarak kabul edebiliyorlar. Belki de bu sebeble kara fotoğrafçıları, sualtında başarısız oluyorlar, çünkü sualtı fotoğrafçılığında fotoğrafı fazla manipüle edemiyorsunuz. Doğallığını kaybeden bir sualtı fotoğrafı başarısız sayılıyor. 



Balık fotoğrafı çekerken oldukça yavaş ama hızlı (yavaş ile hızlının inanılmaz bir dengesini kurmanız gerekir), sessiz olmanız gerekir. Hareketli sujelerde bir ya da birkaç kare alma imkanınız vardır. Bebek fotoğrafı çekerken ise öyle zorlayıcı ki, sürekli hareket eden bir suje, hele bu sizin bebeğinizse en ufak sızlandığında kıyamayıp, "aman yaaaa bebebimden daha mı önemli" diyip kamerayı bir yana bırakıyorsunuz. İyi bir poz yakalayabilmek için sürekli olarak pozlamak durumundasınız, gözleri rahatsız olmasın diye doğal ışık kullanmak zorundasınız ve bu kadar hareketli bir sujeyi doğal ışıkta görüntülemek, iso'yu düşük hızda kullanırken oldukça zor. Güzel bir kareyi yakaladıktan sonra ise post production dediğimiz kısım başlıyor, bunun için de çok iyi bir photoshop bilgisi gerekiyor.
Bebek fotoğrafçısı olmak gibi bir niyetim yok, sadece Mina'nın güzel fotoğraflarını çekebilmek için bu çabam.
Sevgilerimle...

You Might Also Like

1 comments

  1. Ne guzel haber!! :)
    Cok cok tebrik ederim. Ayak fotografi isterim :)

    YanıtlaSil

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe