Sharm Sadece Dalış, Güneş ve Kum’dan mı ibaret?

Haziran 22, 2010

From Derinlerde Bir Ukala/Sualtı Günlüğü


Genelde Sharm el Sheikh'te dalış hakkında yazılar yazıyorum, bir de dalış yapmayanların işine yarayabilecek ufak tefek bilgiler yazayım istedim bugün...Elbette ki Sharm sadece güneş ve kum'dan ibaret olmadığı gibi sadece aşağıdakilerden de ibaret değil.
Yolda:
- Mısırlılar (tamama yakın çoğunluk) alkol kullanmayan bir ulus, bu nedenle alkol kullanacağınız yeri sokaklar değil, restaurant, otel ve barlar olarak seçmeniz avantajınız doğrultusunda olur..
- Tutkulu öpücükler, dokunuşlar sokaklarda ve taksilerde ve otel lobilerinde başınıza bela açabilir, bu nedenle bu tür ihtiyaçlarınız için en doğru yer otel odasını kullanın.








Aşk’ta:
Mısır’lı genç erkekler, Avrupalı kadınlar ile ilişki yaşamayı bir tür kurtuluş olarak görüyorlar. Etrafınızda 50 yaş üstü Avrupalı kadın turist ve yanında sevgilisi olarak 20’li yaşlarda Mısır’lı erkeği mutlu mesut şekilde görürseniz şaşırmayın. Buradan ev satın alan Avrupalı kadın bir nevi içgüveysi olarak sevgilisini eve alıyor ve tüm masraflar kadın tarafından ödeniyor, erkeğin görevi ise ikinci baharını yaşayan bu kadını mutlu etmek. Kadın Avrupaya döndüğünde ise evin kirasını ödemeye devam ediyor ve sevgilisi tarafından gelsin genç kızlar-arkadaşlar partileri veriliyor.
Mısır’lı bir erkeğe aşık olmadan önce iki kere düşünmeniz gerekiyor, çünkü genelde erkekler ailelerinin seçtiği gelin adayıyla evleniyorlar, evlilik konusunda söz hakları yok. Çoğu evli olan erkekler çalışmak için Sharm’a gelip eşi ve çocuklarını diğer şehirde bırakıyorlar. Tatillerde ailelerini görmeye gidiyorlar, çalışma dönemlerinde ise yüzükler saklanabiliyor. (Elbetteki kültürel seviyeye göre değişiyor bu, Mısır’lı bir avukat ya da bir bankacı ile tanıştığınızda bu durum geçerli olmayabilir).
İstisnalar elbette var, zaten o istisnalar karşınıza aşk perisi(pardon prensi) olarak çıkmıyor.
Bir diğer kural ise Mısır’lı bir erkek ya da bayan ile evlilik cüzdanınızı göstermeden aynı odayı paylaşamıyorsunuz.



From Derinlerde Bir Ukala/Sualtı Günlüğü

İnsanlar:
Etrafınıza şöyle bir baktığınızda Mısır’lı kadın’dan daha çok Mısır’lı erkekleri göreceksiniz. Çoğunluğa yakın erkek çalışmak için Sharm’a geliyor, aileleri ise Kahire ve İskenderiye başta olmak üzere ülkenin çeştli yerlerinde yaşıyor.
Sinai yarımadası (Sharm El Sheik’in içinde bulunduğu yarımada)’nın sahibi oldukça zengin bir kültüre sahip olan bedeviler. Aileleri ile birlikte yaşıyorlar, erkekler beyaz yöresel elbiseleri giyerken, kadınları da vücutlarını ve saçlarını tamamıyla kapatacak elbiselerini giyiyorlar. (Çok da yabancı değil bize). Bedeviler din açısından oldukça tutucu olmalarına rağmen, turistlere karşı oldukça güleryüzlüler. Türkiyede din açısından oldukça tutucu bir aile(kadının çarşaflı olduğu) ile aynı havuzu paylaştığınızda kimi huzursuzluklar ortaya çıkabilirken, burada çarşaflı kadın, siz bikininizle havuzda yüzerken size gülümseyebiliyor, çocuğu ile oynamanıza izin verebiliyor, ne kocası ne de kendisi güleryüzünü sizden esirgemiyor. Bu Sharm el Sheikh için geçerli, El Tour’a gittiğinizde ise bu tutuculuk biraz daha artıyor, açık kıyafetler pek hoş karşılanmıyor.
Eğer bayansanız, taksilerde ön koltuk değil, arka koltuğu tercih etmenizde fayda var, minibüs kullanacaksanız da mini şort-etek ve dekoltesi fazla olan bluzları tercih etmemeniz, karşılaşacağınız herhangi bir söz ya da elle tacizin önüne geçecektir. Alışveriş yaparken de çok ince bir çizgi var o çizgiyi aşar aşmaz, kız arkadaşım olur musun teklifleri yağmaya başlıyor. Bir dükkanda birebir yalnız kalmamaya dikkat edin. Bu yazdıklarım herkesin kötü olduğunu anlamına gelmiyor, sadece çürük elmalar çokça mevcut. Beş sene öncesinde bu tür vakalar yok denecek kadar azken, para kazanma ümidiyle diğer şehirlerden çalışmaya gelen erkek sayısının artması ve zamanla gece klüplerinin, casinoların, otellerin çoğalması sonucu Sharm’ı sadece dalış turizmi bölgesinden çıkarıp, tatil bölgesi sınıfına sokması bu tür olayların artmasına sebep oldu.
Ufak detaylar
Uluslararası Arama Kodu:
+20, Sharm el Sheikh: 069
Elektrik: 220 V, 50 Hz

Para birimi :Paund. 1 Paund’tan küçük olan paralara piaster deniliyor. 0.50 piaster ve 1 paund metal para ve kağıt para şeklindeyken, 0.50, 1, 5, 10, 20, 50, 100 ve 200 paundluk kağıt paralar dağıtımda. Para bozdururken Exchange office yazan bürolarda ve bankalarda değişim yapabilirsiniz. Para bozdurduktan sonra mutlaka paranızı sayın, bir şekilde tedavüden kalkmış eski paudnlardan elinize tutuşturulduysa, herhangi bir bankaya gidip yenisiyle değiştirebilirsiniz.
Giyim
Sokakta: Eğer herhangi bir strese ya da ekstra ilgiye maruz kalmak istemiyorsanız, bikini ve mayolarınızla sokakta dolaşmayın. Seksi pantalonlar ve bluzlar, mini etekler gece klüpleri için ideal, fakat alışveriş alanlarına gidiyorsanız daha mütevazi kıyafetler giyin.
Teknede: Dalış teknesine gidiyorsanız daha sportif bikini ve mayoları tercih edin, tanga ve topless güneşlenmek buradaki plajlar için gayet kabul edilebilir olsa da, dalış teknesinde diğer yolcular tarafından poponuzun ya da göğüslerinizin gözetlenmesini istemiyorsanız, onları kapalı tutun. Teknede öğle yemeği sırasında salon alanına geldiğinizde pareo ya da tshirt kullanın.
Plajda: Tanga, bikini, topless, mayo, elbise... Aklınıza gelen ne varsa serbest.
NE YAPABİLİRSİNİZ?
Motor Sporları:
Çölde motor spor deneyimleri yaşayabilirsiniz. Gün batımı ve gün doğumu saatlerinde düzenlenen aktivitelerde motosiklet, quad bike ya da 4x4 jeep alternatiflerinden birini seçebilirsiniz. Eğer jeep dışındaki seçeneklerden birisi ise, mutlaka kafanıza saracak bir şal bulundurun. Yol aldığınız süre içinde kamera kullanacaksanız, lensinizin içine girecek kumlara da evet iznini çıkarmış ulunuyorsunuz. Çöl kumu çok ince olduğu için kameralarınız konusunda biraz daha hassas olmanız gerekiyor.
Golf: Eğer golf oynamayı biliyor ve geliştirmek istiyorsanız, Jollie Ville’de golf pro derslerine ya da 18 delikli oyunlara katılabilirsiniz.
Jollie Ville: 069 3603 200
Bowling:
Şehir hayatından gelip de Sharm’da bowling oynamak pek akıl karı olmasa da, oldu ki canınız bowling oynamak istedi; Soho Square(Oteli Nabq tarafında olanlar için) ve Mas Bowling’de ( Naama Bay) bowling oynayabilirsiniz.
Soho Square: 069 3602 752
Mas Bowling: 069 3602 220
Su Sporları:
Şnorkel ve dalış dışında da denizin keyfini çıkarmak istiyorsanız, wake board, kite surf öğrenebilir. Parasailing ya da muz botlara binebilir, illa da kuru kalmak isterseniz glass boat ya da seascope’u deneyebilirsiniz.
Wake boarding and Cruises 012 2182 614
Bobos Water Sports Glass boats and parasailing : 069 3600 931
Sharminia Water Sports parasailing, water ski and water sports 010 1314 152
United Submarines glass bottom boat trips: 069 3662 252/0255
Binicilik:
Binicilik dersi alabileceğiniz gibi, eğer biniciyseniz de plaj ya da çölde ata binebilirsiniz.
Concorde El Salam Hotel: 010 5340 028
National Park: 010 3050 052
Omar Riding Club: 012 3493 830
Sofitel Equestrian Centre: 069 3600 081
Buz Pateni:
Çöle geldiniz ve sıcaktan bunaldınız, nefret ettiniz , buz pateni dersi alabilir ya da direk kayabilirsiniz.
Soho Square: 069 3602 752
Concorde El Salam Hotel: 069 3601 460
NERELERİ GÖRMELİSİNİZ?
From Derinlerde Bir Ukala/Sualtı Günlüğü


Kızıldeniz
Dünyanın en zengin ve çeşitli sualtı faunasına sahip olan kızıldeniz’i keşfedin. Yüzebilir, şnorkel yapabilir, dalabilir ya da tekneden manzarayı izleyebilirsiniz.
From Derinlerde Bir Ukala/Sualtı Günlüğü

Old Sharm
İsmi Old Market olarak da anılıyor. Şehrin en otantik yeri, manavlar, turistik eşya satan dükkanlar, restaurantlarla donatılmış durumda. Turistlerin alışveriş için burayı tercih ettiği gibi burada yaşayanların da alışveriş için tercih ettikleri yer burası. Burada yapacağınız her alışveriş için çok iyi pazarlık yapmanız gerekiyor.
Dahab
Dahab, Sharm’a göre daha sakin bir bölge, ayrıca fiyatlar Sharm’dan çok daha ucuz. Konaklama pansiyon ya da kamp şeklinde basit ama rahat.
Mount Sinai (Sina Dağı)
Sina Dağı’nın dinler tarihinde önemli bir yeri vardır. Tevrat’a göre,Musa Peygamber öncülüğündeki İsrailoğularının Mısır’dan çıkarken durdukları, Musa’nın Allah ile konuştuğu ve 10 amri aldığı yerdir.
Ayrıca Kuran'ın 52. suresi de "Tur Suresi"dir. Dağın arapça adı Tur Sina’dır. Tur, arapça’da dağ anlamına gelmektedir.
St Catherin's Monastery( Aziz Katherina Manastırı):
Unesco Dünya Miraslar Listesi’nde olan bu manastır, Sina dağının eteklerinde bulunmaktadır. Bu ortodoks-rum manastırının 6. Yüzyıldan itibaren kesintiye uğramamış bir geçmişi vardır.
Coloured Canyon (Renkli Kanyon):
Dünyanın en görkemli kaya oluşumlarından biri olan bu kanyonun uzunluğu yaklaşık 800 metre, kanyondan çıkışta ufak çaplı bir tırmanışta size bekliyor.

You Might Also Like

1 comments

  1. Yine, yazını okumaya başlamam ile sonu arasında sürenin ne kadar hızlı geçtiğini anlayamadım.

    Akıcı, kısa, öz ve çok anlaşılır bir dil ile yazdığın için tebrik ederim.

    YanıtlaSil

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe