Yine Bir Katliam :-(

Ocak 04, 2009



Steven Spielberg “Jaws”filmini yaparken bir faciaya sebep olacağını düşünmüş müydü acaba? İnsanoğlu bir film kahramanı olan Jaws’I, bunca yıl geçmesine rağmen hala gerçek zannediyorlar ve bir balık için bile zararsız olan sadece sudaki planktonlarla beslenen bir balığı katledebiliyorlar.
Hürriyet Gazetesi’nde yine bir köpekbalığı katletme haberi...(Hem de bunu bir katletme haberi olarak değil, iki balıkçı teknesinin büyük zaferi olarak yayınlamışlar.)

Basking Shark (Türkçe adıyla “Güneşlenen köpekbalığı”), dünyanın en büyük ikinci balığı olan bu tür 10 metre uzunluğa ve 3 ton ağırlığa ulaşabilir. Bu büyük cüssesine rağmen, deniz suyundan plankton filtreliyerek beslenir, çok büyük olan ağzı daima açık bir şekilde yüzerek deniz suyunu solungaçlarıyla tarar. Her saatde 2000 litre deniz suyunu filtrelemiş ve içindeki küçük organizmaları toplamış olur.
Neredeyse dünyanın bütün denizlerinde rastlamak mümkündür, soğuk suyu ve plankton’un bol olduğu yerleri tercih eder. En sık görüldüğü yerler Atlantik Okyanusu ve Büyük Okyanus’dur. Ülkemizde görülebilecek en büyük balık türüdür.
1993 yılında, 1950 yılından bu yana, Basking Shark’ın nüfüsunun %80 oranunda azaldığı rapor edilmiştir. Şu anda nesli tehlikede olan canlılar listesindedir ve avlanması kesinlikle yasaktır. Türkye’nin de kabul ettiği Barselona ve Bern Anlaşması 1995 yılında basking shark’ı nesli tehlikede olan canlılar listesine eklemiştir.
Türkiye’nin üyesi olduğu FAQ( Gıda ve Tarım Örgütü), bu türün avlanmasını yasaklamasına rağmen, hiçbir yaptırımda bulunulmamıştır.

7816 km kıyı sınırı olan bir ülke olarak ( kara sınırı: 2949 km, düşünün ki ne kadar önemli bir oran), bir deniz bakanlığımız olamaması, denizden bu kadar faydalanamayan, deniz kültürüne sahip olamayan bür ülke olmamız içler acısı. İçim acıyor, katledilen her canlı için. Hukuk sistemi insanı da, doğayı da korumak için zayıf kalıyor ve biz derin uykumuzda uyumaya devam ediyoruz, ara sıra mırıldanıyoruz işte, yalnızca tüm yaptığımız bu...

Not: Fotoğraf Anadolu Ajansı'Ndan Hanife Erdinç'e aittir.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe