Thistlegorm’a yirminci dalış

Eylül 21, 2008



Sharm’da Rosalie Moller’dan sonra en pahalı dalış ne yazık ki Thistlegorm batığıdır. Rosalie Moller çok uzak olması sebebiyle oldukça pahalı olmakla beraber 55 metre derinlikte olması nedeniyle daha az tercih edilen bir gemi batığı. 55 metre biz Türkler için o da derinlik mi bre bidalarıyla karşılanacağı aşikar, Kaş’ta Kanyon bile dalıcıları 45 metre’ye sürüklerken, en önemli dalış maharetinin Kaş’ta 70 metrelere dalmak sanılırken, burada en derin noktası 32 metrede bulunan Thistlegorm derin dalış sayılıyor.


Toplam on seyahat ve yirmi dalış, batığın %10’unu bile keşfetmiş değilim. Her seferinde ayrı büyüleyici bir atmosfer... Bir yanda dev batık, diğer yanda her türlü deniz canlısı... Hele bir de küçük balık sürülerini avlamaya gelen ton balıkları ve akyalar oldukça, insan daha da mest oluyor. Daha öncde 4 defa şiddetli akıntıya rast geldiğim için, dalış öncesi Tanrım ne olur akıntı şiddetli olmasın dualarıyla yolculuğumu geçirdim diyebilirim. Akıntı fazla olduğunda balık sayısının daha fazla olmasına rağmen, fotoğraf yakalama şansınız çok az, ayrıca dip zamanını kısa tutmak zorundasınız, çünkü deko beklerken ipte tutunmaya çalışmak oldukça zor. Eğer Thistlegorm’a dalışa gidiyorsanız keisnlikle Nitrox kullanmalısınız, dalış merkezleri genellikle dekolu dalış yaptırmadığı için, ikinci dalışta tufaya gelmek istemiyorsanız tek seçenek Nitrox.


Daha önceleri fotoğraf ile uğraşmayıp Nitrox kullanan ben, hala algılayamadığım bir aptallıkla Nitrox kullanmadım, sonuç facia!!! İkinci dalış sonrası 17 dakika deko bekledim. Bilgisayarım deko süresini her arttırdığında, hayır bir fotoğraf daha diyerekten, 17 dakikayı bir ipte asılı durarak geçirdim. Yine de değerdi! (Eğer bir dalıcıysanız ve dekoya yakalandıysanız, dalış rehberiniz sizinle deko beklemediği gibi, akşam evine döndüğünde, sizden “fucking stupid” diye bahsediyor.)


Sabah 5’te yola çıktık ve Travco Marina’da Mr.Diver ve Sinai Diver ile buluşup Sea Horse adlı botla yolculuğa başladık. Günün doğuşunu izleme zevkinden yine feragat etmedik. Saat sekizde mükemmel bir kahvaltıyla karşılaştık, aşçı daha önceden Kahire’de otel mutfağında çalışmış ve ilk defa bir botta çalışıyormuş. Tek kelimeyle hem kahvaltı, hem de öğle yemeği mükemmeldi.

Thistlegorm’a yaklaşırken Mr. Diver’ın dalış rehberleri tekneyi Thistlegorm’a bağlamak için atlamaya hazırlanırken (tekne Mr. Diver’ın teknesiydi ve Sinai Diver ve Dive Africa misafir sayılıyordu.) bizim Sinai diver ile ilk atlayacağımızı öğrendik. Onlar tekneyi Thistlegorm’a bağlamaya çalışırken bizde platformda ful ekipman bekleyecektik. Dedikleri gibi de yaptık. 09:40 platformda hazırdık ve 15 dakika kadar sonra, başka bir teknenin zodyak botuyla iki rehber(birisinde dekompresyon belirtileri var gibi yığılmış bir halde) geri döndü, tekne yer değiştirdi, iknci rehber bir kez daha denedi, sonuç yine başarısızdı. Sinai Diver rehberi denemeye karar verdi, biz bu sırada hala platformda güneş altındayız, saatler 10:30 u gösteriyor, ekipmanlarımız üstümüzde oturacak yer bulduk kendimize. Sinai Diver rehberi de başarısız bir şekilde geri döndü, havası bitmişti ve tankını değiştirdi, Sean da onunla beraber daldı. Saatler 11:05 ve biz ilk dalış için suya atladık. Sean’un dip zamanı yeterli değildi,o üstlerde dolandı, biz de kendi kendimize batığın etrafında dolandık, durduk. Yine de fena değildi. Kaptanlar bazen çok inatçı oluyor ve sizin istediğiniz yerde değil, kendi istedikleri yerde durmayı istiyorlar. Akıntı fazlaydı ve iki rehberi batığın üstüne doğru bırakmadığı için, akıntıda işleri ters gitmişti.




Geçen seneden bu seneye, Thistlegorm biraz daha fakirleşmiş, yaşlanmış ve çökmüştü. Her gün yüzlerce dalgıcın bubble’ları ölmesinden yanaydı, hava kabarcıkları yetmiyormuş gibi bir de üstünden tutunmaya kalkan onlarca tekne, her gün bir parçasını ondan ayırıyordu. En kısa zamanda bir şeyler yapılmazda, sanırım Thistlegorm görkemini kaybedecek. Bir çaresi bulunmalı ve teknelerin Thistlegorm’a tutunmaları yerine başka bir alternatif bulunmalı.
Dalış sırasında rastladığım at nalı, Thistlegorm’a uğur getirmesi için asılmıştı, fakat işe yaramamış olacak ki, şimdi suyun altında bir müze görevi görüyor.


Bir şeyleri puanlamak çok hoşuma gitmiyor, suyun altındaki taşın bile ayrı bir güzelliği var benim için. Ama bir puan vermek gerekseydi Thistlegorm’a, o kesinlikle 10 puanı hakederdi. Eğer Sharm El Sheikh’de dalış planları yapıyorsanız, bu batığı görmeden ülkenize dönmeye kalkmayın. Dev bir batık olması, hikayesinin kuvvetli ve dramatik olması, zenginliği, balık türü ve nüfus fazlalığı bu batığa dalmanız için onlarca sebebten bazıları.



Kimileri Thistlegorm’a gece dalışı da yapıyorlar. Abdallah geçenlerde bize yaptığı ziyarette, Thistlegorm’daki gece dalışı deneyimini anlattı. Rehberlik ettiği dalıcılardan birisine great barracuda saldırmış (saldırmış gelimesinden çok hoşlanmıyorum ama bunun yerine hangikelimeyi kullanacağımı bulamıyorum bir türlü).Karanlıkta ilk önce köpekbalığı zannetmişler, arkasından hızla ensesine doğru çarpıp uzaklaşmış. Geçen sene buna benzer bir atağı kendi gözlerimle görmüştüm.

Kısa Not: 101. Kez karar değiştirdik, Türkiye’ye yerleşmiyoruz. Thistlegorm’dan bir gün önce yaptığım Shark&Yolanda dalışında, yüzlerce snapper, trevally ve barracuda sonucu, dalış bittiğinde ben Shark ref’te yaşamak istiyorum diye çığlık attım. Thistlegor sabahı, Sean dalışı bırakmaya hazır olmadığını ve buradan henüz vazgeçemeyeceğini söyledi. Burada hayat National Geographic belgesellerindeki gibi... Her dalışın ayrı bir büyüsü ve zevki varken, İstanbul’da yaşamak için çalışmak gerçeğiyle yüzleşmeyi istemedik. Ben kışın yine televizyon sektöründe çalışmaya devam edeceğim. Eğer bir değişiklik olmazsa 29 Kasım’da yeni başlayacak olan bir programın çekimleri için Arjantin’e gideceğim. O zamana kadar buraya yolu düşen Türklere rehberlik yapmaya devam.


Eğer bir Sharm El Sheikh tatili planlıyorsanız, dalış için bana mail atabilirsiniz.
Bu arada geçen hafta bir dalıcıyı almak için Nabq’a gittik. Naama Bay’e yarım saat uzaklıkta Grand Plaza’da kalıyordu. Grand Plaza’nın hemen yanında Magic Life vardı. Nabq Sharm’a göre daha sessiz sakin, burası çok fazla keşfedilmemiş henüz, sualtı bakımından oldukça canlı olduğunu söylüyorlar, Ras Mohamed gibi burası da Natioanal Park’a sahip, ayrıca dugong görme şansınız çok fazla. Fakat şehir merkezine oldukça uzak.

You Might Also Like

1 comments

  1. Fotoğraflar çok güzel, eminim Thistlegorm da öyledir. Elinize sağlık. Dönmek için acele etmeyin üzerime vazife olmasa da :)

    Buralarda değişen bir şey yok hatta daha da kötüye gidiyor her şey. Dalın sağlıcakla, saygılarımla.

    YanıtlaSil

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe