Happy Feet-Neşeli Ayaklar

Şubat 05, 2007




"i hear people wanting something..... meee!"

"Antartika'nın derinliklerindeki büyük İmparator Penguenler ülkesinde, şarkı söyleyemediğiniz takdirde bir hiçsinizdir. Bu, dünyanın en kötü şarkıcısı olan Mumble için talihsiz bir durumdur. O kendi ritmiyle dans ederek, step dansı (ayakların yere sertçe vurulduğu bir dans türü) yaparak doğmuştur. Mumble'ın annesi Norma Jean bunu sevimli bir alışkanlık olarak görse de, babası Memphis bu dansı, "penguence değil" diye aşağılar. Ayrıca, her ikisi de bilmektedirler ki bir Kalbe Seslenen Şarkısı olmadan Mumble gerçek aşkı asla bulamayabilir.
Kader bu ki Mumble'ın tek arkadaşı Gloria oraların en iyi şarkıcısıdır. Mumble ile Gloria arasında, yumurtadan çıktıklarından beri güçlü bir bağ vardır, ama Gloria da Mumble'ın tuhaf "hoplama-zıplama" huyundan biraz rahatsızdır.
Mumble, danışmanlığından yararlanmak istediği Guru Lovelace ve Amigolarla birlikte, uçsuz bucaksız buzullarda bir yolculuğa çıkar ve destansı bazı maceralardan sonra, bir canlının özüne sadık kalarak dünyada her zaman fark yaratabileceğini kanıtlar. " (www.sinema.com )

Finding Nemo'dan sonra beni böyle kendine bağlayan bir animasyon filmi olmamıştı. Ta ki bugüne kadar. İki hafta önce, filmin fragmanı geldiğinde izler-izlemez adeta büyülendim. Zaten bir penguen hastası olan bana, montaj sırasında oldukça enerji yükledi diyebilirim. Ki oldukça şanslıydım, bir sonraki bölüm için Happy Feet izleyici yorumları köşesinde karar kılındı. Ve Cinemania'da iki hafta üst üste yer aldı. Geçtiğimiz hafta 18 bölüm'de yer alan "An "Inconvenient Truth" içinde keşke aynı şey olsa diye bugünden dilemekteyim.

Tekrar Happy Feet'e dönmek gerekirse, içinde küresel ısınma, hatalı balıkçılık gibi konulara değinmesiyle benden 10 üzerinden 10 almakla kalmamış, benim gibi sulu gözlü muhteremin gözlerinden yaş getirmeyi başarabilmiştir. Karadan ayrılan buz kütlesinin üzerinde tek başına ilerleyişi , bir hayvanat bahçesine hapsoluşu, o sırada loveless'ın "3 gün sonra sesini, 3 ay sonra aklını kaybetti" demesiyle sanırım hıçkırmyaya başladım!!!

Ramon ve elbette Robin Williams harikaydı, filmin orjinalini izleyin derim, çünkü penguenler ve deniz aslanlarının aksanları dinlenilmeye değer. "catch up" ise apayrı bir durummmm!!!


İşte Penguenler Hakkında Birkaç Ayrıntı (Aşağıdaki yazı, Populerbilgi.com sayfasından alıntılanmıştır)


PENGUEN ve POTANSİYEL ENERJİ - KİNETİK ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ


İmparator penguenlerinin kuluçkaya yattıkları dönem kutup kışına denk gelir. Erkek penguen yumurta üzerinde kuluçkadayken, dişisi doğacak olan yavrusu için besin bulmaya gider. Kuluçka yeri ile en yakın besin kaynağının arasındaki mesafe bazen 100 kilometreyi geçer. Anne penguen yavru yumurtadan çıkana kadar geçen 4 aylık süre içinde sürekli dolaşarak yavrusu için kursağında besin biriktirir. Anne yumurtadan çıkan yavruyu devreldığında, baba penguen uzun sürecek olan yürüyüşe çıkar.

Penguenler büyük gövdeli olmalarına karşın, yürüyüşlerini zorlaştıracak kadar küçük bacaklara sahiptir. Peki nasıl oluyorda buna rağmen kilometrelerce yürüyebilmektedirler?

Penguenler tıpkı bir hacıyayatmaz gibi sağa sola sallanarak yürürler. Aslında penguenler enerji tasarrufu yapabilmek için sarkaç benzeri bir yürüyüş yapmaktadırlar.

Aşırı kısa bacaklı olan penguenler, yana doğru adımlar atarak kaslarının daha az yorulmasını sağlar. Böylece her adımın sonunda bir sonraki adım için enerji depolarlar. Normal yürümüş olsalar kendi heybetlerindeki bir hayvandan iki kat daha fazala enerji harcamaları gerekirdi. Hayvan sadece yürümeye başlarken enerji harcar, bir de duruken.

You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe