İŞKENCEYE SON!

Ekim 26, 2010


Ey okur; çok kızgınım ve sana laflar hazırladım. Hayatın boyunca “nerede o eski bayramlar, eskiden kapımızı kilitlemezdik, bizim çocukluğumuz ne güzeldi-şimdiki çocuklara yazık, etraf katil-sapık kaynıyor, ne olacak bu CHP’nin hali  vs..” diye yakınmaktan geri kalmazsın, ne zaman ki bir şeyleri değiştirmek için senin de ufak desteğine ihtiyaç olunsa, ortadan kaybolursun.
Bundan iki ya da üç yıl(tam net hatırlayamıyorum yılı)kalbi iyi bir takım insanlar Japonya’dan Türkiye’ye getirilecek yunusların gelişini engellemek için çırpınırken The Cove filminin henüz piyasada olmaması nedeniyle kimsenin gıkı çıkmadığı gibi, şimdi de sirk hayvanları için bir film çekilsin, oskar alsın da biz de kınayalım diye bekler durursun.


Ne gerek var, e-mail ile dünyanın en kolay protestosunu yapacaksın, tıpkı güzelim yunuslar gibi o sevdiğin sirk hayvanları da işkenceye maruz kalarak geldikleri bu ünlü hayatlarında esaret altındalar. Eğer hayvanların doğasında ateş çemberinden atlamak olsaydı eminim ki orman yangınlarında ölmezler, bugün hıdırellez galiba diyip hoplayıp-zıplarlardı. Peki doğasında olmayan bu hokkabazlıklar onlara nasıl öğretiliyor, işte bundan haberiniz yoksa size hiç sıkılmadan tek solukta okuyacağınız bir link :
Ben tam bu yazıyı yazarken sinirlerimi hoplatan bir başka haber gelmesin mi, aşağıdaki yazı Ege Sakin tarafından kaleme alındı. Ne yapacağını, nasıl yapacağını ve en önemlisi neden yaptığını çok kolay bir dille anlatıyor. Oturduğun yerden e-mail atarak ( o e-mail’i de kopyala yapıştır yaptığını düşünürsek dünyanın en kolay eylemlerinde biri) bir şeyleri iyi yönde değiştirebilirsin.  İstiyorsan kendi cümlelerinle yaz e-maili, ister kısa olsun, ister uzun olsun, istersen de aşağıdaki yazıdan kopyala, sadece isim yerlerini değiştirmeyi unutma. Sadece üşenme ve yap. Lütfen! 


AŞAĞIDAKİ DİLEKÇEYİ İMZLAYIP LÜTFEN ŞU ADRESLERE YOLLAYINIZ.. 

 balikesir@cob.gov.tr; balikesir@icisleri.gov.tr; bedk@basbakanlik.gov.tr; mahalli.bilgiedinme@icisleri.gov.tr; bilgiedinme@icisleri.gov.tr; mahalli@mahalli-idareler.gov.tr; teftis@icisleri.gov.tr; bilgiedinme@tbmm.gov.tr; bilgiedinme@basbakanlik.gov.tr; bimer@basbakanlik.gov.tr; mahalli@icisleri.gov.tr; dilekkom@tbmm.gov.tr; info@edremit.bel.tr; yaziisleri@edremit.bel.tr; fenisleri@edremit.bel.tr; isletmeveistirakler@edremit.bel.tr; zabita@edremit.bel.tr; veterinerlik@edremit.bel.tr; basin@edremit.bel.tr; balikesir.edremit@tarimnet.gov.tr; balikesir@tarimnet.gov.tr; balikesir.kontrol@tarimnet.gov.tr; balikesir.teknik@tarimnet.gov.tr; balikesir.idari@tarimnet.gov.tr; balikesir.haysag@tarimnet.gov.tr; balikesir.edremit.mudur@tarimnet.gov.tr; balikesir@cevreorman.gov.tr; mudurluk@balikesir-cevreorman.gov.tr; dmp@balikesir-cevreorman.gov.tr; cevyon@balikesir-cevreorman.gov.tr; yaziisleri@akcay.bel.tr; halklailiskiler@akcaybelediyesi.com; bakan@cevreorman.gov.tr; bakanlik@cevre.gov.tr; bilgiedinme@tarim.gov.tr; cevkom@tbmm.gov.tr; cihangirg@kkgm.gov.tr; haluka@kkgm.gov.tr; info@cevreorman.gov.tr; balikesir@saglik.gov.tr; info@saglik.gov.tr; edremit@balikesir-edremit.gov.tr; ilozelkalem@balikesir.gov.tr; balikesiraynagazetesi@hotmail.com; bilgiedinme@cevreorman.gov.tr; ockkb@ockkb.gov.tr; agursoy@cevreorman.gov.tr; balikesirtarim@gmail.com; bilgi@balikesirtarim.gov.tr; blkbsn@gmail.com; edremit.kaymakamligi@hotmail.com; baskan@akcay.bel.tr; blk_saglik_mud@hotmail.com

CC: info@edremit-meb.gov.tr; tariksurmelioglu@balikesirpolitika.com; yenibalikesir@hotmail.com; info@korfezinsesi.com; haber51@hotmail.com; baskan@balikesir.bel.tr; demokratgazetesi@hotmail.com; eposta@balikesirpolitika.com; belediye@balikesir.bel.tr; muratk@ilkhabergazetesi.com; edremit@iha.com.tr; bayrak-gazetesi@hotmail.com,egemuratsakin@gmail.com


Tarih: ..................
Konu: Balıkesir ili Edremit ilçesi Akçay Beldesi’ndeki “Akvaryum Kafe”de sergilenen deniz canlılarının doğaya geri bırakılması ve işletme hakkında yasal işlem başlatılması

(BİMER aracılığıyla da gönderilmiştir)  
ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI'NA
TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI'NA
SAĞLIK BAKANLIĞI'NA
BALIKESİR İL ÇEVRE VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ’NE
BALIKESİR TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ’NE
BALIKESİR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ’NE
EDREMİT BELEDİYESİ’NE
EDREMİT KAYMAKAMLIĞI’NA
AKÇAY BELEDİYESİ’NE
TÜM DİĞER YETKİLİ MAKAMLARA VE BİRİMLERE:  


6 Eylül 2010 tarihinde, Akçay Beldesi merkezinde, halk plajının bitişinde, Sarıkız Meydanı’ndaki Akvaryum Kafe ile ilgili tarafımıza gelen bilgi ve belgeler ışığında bilgi edinme başvurumu gerçekleştiriyorum (HAYTAP'a gelen ihbar en altta yer almaktadir).

Akvaryum Kafe ve bu kafenin açılmasına izin veren yetkili tüm kurumlar, işletmeleri içinde tuttukları ve sergiledikleri köpekbalıkları, vatozlar ve mürenler nedeniyle, başvurumda “EK” olarak belirtilen bölümde özetlenen 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun en temel maddelerini, özellikle de 4. maddeyi çiğnemiş ve bu nedenle de suç teşkil eder noktaya gelmiştir.


Daha da önemlisi; burada tutulan köpekbalıkları, Mustelus mustelus türünden olup “Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği” tarafından sürdürülmekte olan, bitki ve hayvan türlerinin dünyadaki en kapsamlı Küresel Koruma durumu envanteri “IUCN Kırmızı Listesi”nde VU (Vulnerable-Hassas)” statüsünde, yani “doğada soyu tükenme tehlikesi yüksek”  türlerden biri olarak tespit edilmiştir. Bu türler, ulusal ve uluslararası öneme sahip olup korunmaları gereken bitki ve hayvan türleridir.

Akvaryum Kafe’de Mustelus mustelus türünün varlığı, hem gelen fotoğraf ve videolar aracılığıyla Türkiye’deki çeşitli bilim insanlarına danışılarak tespit edilmiş, hem de kafeyle ilgili çıkan haberlerde işletme sahibinin demeci olarak kaydedilmiştir.

IUCN raporlarına göre; bu türlerin popülasyon oranları, Akdeniz’de 1994-2006 yılları arasında avcılık nedeniyle olumsuz etkilenmiştir. Kendini yenileme özelliği de oldukça düşük olan bu türlerin popülasyonunun iki katına çıkma süresi, hiç avlanma olmaz ise, 14 yıldır.

IUCN raporlarına ek olarak; bilim insanlarının bilimsel verilerine göre; köpekbalıklarının esarete dayanıklılığı çok düşük olmakla birlikte, esaret altında ölüm oranları çok fazladır. Bu ufacık havuz; suyunun ve çevresinin kirliliği, işletmede çalan yüksek sesli müziğin etkisi ve havuza giren insanlardan hayvanlara geçebilecek olası bakteriler, hastalıklar nedeniyle bu hayvanların ölümlerini hızlandıracak, 5199 sayılı yasada belirtildiği üzere “fiziksel ve psikolojik acı” çekmelerine neden olacak niteliktedir.

Benzer şekilde mürenler, doğal ortamlarında, karanlık ve kuytu ortamlarda yaşam alanı yaratırlar. Oysa bu işletmedeki müren, gün ışığına maruz kalmakta, hareket alanı tamamen kısıtlanmakta ve doğal yaşam ortamına tamamen aykırı bir yerde tutulmakta ve sergilenmediktedir.

Bunun yanı sıra, Türkiye genelinde dip trolü avcılığı sırasında çok sayıda vatoz avlanmaktadır. Kıkırdaklı balıkların popülasyonlarının kendilerini yenileme özellikleri zayıftır. Doğal yaşam ortamlarından koparılan bu türlerin sayısı arttıkça ve ölen köpekbalıklarının, vatozların ve mürenlerin yerleri yenileriyle dolduruldukça, ekosisteme ciddi bir zarar verilmektedir. Nitekim, ekte göreceğiniz Akvaryum Kafe’de Eylül 2010 tarihinde çekilmiş fotoğraflardan birinde, yavru bir köpekbalığı dahi vardır. 

Bugün yürürlükte olan 5199 sayılı kanun, yetkili makamlarca, ticari kaygılar güdülmeksizin uygulanmak zorundadır.

Ek olarak; Türkiye’nin de aralarında olduğu 83 ülke, 110 resmi kuruluş, 800’den fazla sivil toplum kuruluşu ve 181 ülkeden yaklaşık 10 bin bilim adamı ise,IUCN üyesidir. Bu nedenle Türkiye, imza attığı ve içinde yer aldığı ulusal ve uluslararası doğa koruma sözleşmeleri ve stratejilerini de uygulamakla yükümlüdür.

Bu bağlamda:

Öncelikle aşağıda belirttiğim sorularıma detaylı bilgi verilmesini ve5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun ilgili maddelerinin ihlali nedeniyle de, Recep Sakızlı isimli işletme sahibine (ve ilgili diğer kişilere) gerekli yaptırımın uygulanmasını, gerekli cezanın yasal düzenlemeler dahilinde verilmesini ve tarafıma sonuç hakkında bilgi verilmesini talep ediyorum.

Hemen akabinde, bahsi geçen kafedeki akvaryum suyunun kimyasal özellikleri ve oksijen oranları hakkında bir test yapılmasını ve sonucun tarafımıza bildirilmesini talep ediyorum.

En önemlisi; av sonrası küçücük havuzlarda ve akvaryumlarda “sergilenen”, tutsak halde bulundurulan, yalnızca “1 TL” kazanabilmek uğruna doğal yaşam ortamlarından koparılan tüm hayvanların ise, en yakın zamanda, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nden, Tarım İl Müdürlüğü’nden veya ilgili kurumlardan yetkililer ve uzman veterinerler eşliğinde doğal ortamlarına bırakılmalarını talep ediyorum.

4982 ve 3071 sayılı yasalar gereğince, yukarıdaki talepleri kapsayan, aşağıda belirtilen soruları temel alan başvurumun değerlendirilmesi ve yasal süre içerisinde bize geri dönülmesini talep ediyorum. Aksi takdirde Bilgi Edinme Üst Kurulu’na şikâyette bulunacağımı, buna ek olarak da hem ulusal, hem de uluslararası düzeyde bu usulsüzlüğü duyurmaktan çekinmeyeceğimi bilgilerinize sunarım.

İsim-Soyad:

EGE SAKİN 

HAYTAP ( HAYVAN HAKLARI FEDERASYONU ) TEMSİLCİSİ
T.C ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞINA BAĞLI GÖNÜLLÜ YEREL HAYVAN KORUMA GÖREVLİSİ
SUALTI GAZETESİ EDİTÖRÜ 


T.C. Kimlik No:
13934024646 
SORULAR:

1.      Akvaryum Cafe’de kaç adet köpekbalığı, müren, ıstakoz ve vatoz vardır? Bu türler dışında başka deniz canlıları tutulmakta mıdır? Bu balıklar, özellikle de köpekbalıkları nereden, nasıl ve hangi tarihlerde temin edilmiştir?

2.      Bahsi geçen Akvaryum Cafe’nin işletme ve çalışma ruhsatı var mıdır? Var ise; hangi kurum tarafından, hangi “faaliyet konusu” ile verilmiştir? Ruhsatın bir kopyasının tarafımıza gönderilmesini talep ediyorum. 

3.      Bu türlerin ufacık havuzlarda, kendi doğal ortamlarına hiçbir şekilde uygun olmayan şartlarda tutulmalarına, sergilenmelerine hangi kurum, hangi yetkiyle, varolan yasaların hangi maddesiyle izin vermiştir?

4.     Vatozların zehirli iğnelerinin, bu hayvanlarla akvaryumda yüzen insanlara zarar vermesi nasıl ve hangi yöntemle önlenmiştir? Aşağıdaki haber bağlantılarının en az üçünde de şu bilgi geçmektedir: “Daha önce Altınoluk’ta da bu projeyi uyguladıklarını da belirten Altınoluk Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Halil Ataç Ataç, akvaryuma atılan balıkların zararsız olduğunu özellikle vatozların zehirli iğnelerinin sökülerek zararlarının ortadan kaldırıldığını söyledi.” Bu müdahale; ticari amaçlara yönelik yapılmanın yanı sıra, insafsız ve canicedir. Daha da bağlayıcı olan tarafı ise, 5199 sayılı yasanın 8. Maddesine tamamen aykırı olması nedeniyle yasal suç teşkil ettiğidir.

5.      İlgili il müdürlükleri veya Sağlık Bakanlığı’ndan halk sağlığı ve suyun insan sağlığına uygunluğuna dair herhangi bir denetim/tespit yapılmış mıdır? Yapıldıysa sonuç raporunun tarafıma verilmesini talep ediyorum.   

6.      Havuz suyunun bugüne kadar hayvanların sağlığına uygun olup olmadığına dair herhangi bir denetim yapılmış mıdır? Yapıldıysa bu raporun gönderilmesini ve ne tür bir sonuca varıldığının bildirilmesini talep ediyorum. Videoda görüldüğü üzere, hayvanlar sıklıkla kafalarını suyun dışına çıkarmaktadır. Bu da sudaki oksijen oranının az olduğu itibarını yaratmaktadır. Ancak bunun tespiti için bilimsel bir çalışma yapılmalıdır. 

7.      Kış sezonunda bu hayvanlarla ilgili işletmenin ve yetkili kurumların planları nedir?

EKLER:
1.      5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ilgili maddeleri
2.      Akvaryum Cafe’den fotoğraf ve videolar
3.      IUCN bağlantıları ve raporları
4.      İlgili bağlantılar

EK1:
Türkiye’de 2004 Tarihli 5199 sayılı “Hayvanları Koruma Kanunu”:
(Madde1)
Hayvanların rahat yaşamalarını ve uygun, iyi muamele görmelerini  temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamak
İLKELER:
Madde 4 paragraf a), c), f), h) ve i)
a) Bütün hayvanlar eşit doğar ve bu Kanun hükümleri çerçevesinde yaşama hakkına sahiptir
c) Hayvanların korunması, gözetilmesi, bakımı ve kötü muamelelerden uzak tutulması için gerekli önlemler alınmalıdır
e) Nesli yok olma tehlikesi altında bulunan tür ve bunların yaşama ortamlarının korunması esastır.

f) Yabani hayvanların yaşama ortamlarından koparılmaması, doğada serbestçe yaşayan bir hayvanın yakalanıp özgürlükten yoksun bırakılmaması esastır.

g) Hayvanların korunması ve rahat yaşamalarının sağlanmasında; insanlarla diğer hayvanların hijyen, sağlık ve güvenlikleri de dikkate alınmalıdır.
h) Hayvanların türüne özgü şartlarda bakılması, beslenmesi, barındırılma ve taşınması esastır.
i) Hayvanları taşıyan ve taşıtanlar onları türüne ve özelliğine uygun ortam ve şartlarda taşımalı, taşıma sırasında beslemeli ve bakımını yapmalıdırlar.
YASAK MÜDAHALELER
Madde 8 - Bir hayvan neslini yok edecek her türlü müdahale yasaktır
Hayvanların, yaşadıkları sürece, tıbbi amaçlar dışında organ veya dokularının tümü ya da bir bölümü çıkarılıp alınamaz veya tahrip edilemez.

Bir hayvana tıbbi amaçlar dışında, onun türüne ve etolojik özelliklerine aykırı hale getirecek şekilde ve dozda hormon ve ilaç vermek, çeşitli maddelerle doping yapmak, hayvanların türlerine has davranış ve fiziki özelliklerini yapay yöntemlerle değiştirmek yasaktır.
Madde 14 - Hayvanlarla ilgili yasaklar şunlardır:
a)     Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek.
DENETİM
Madde 17 - Bu Kanun hükümlerine uyulup uyulmadığını denetleme yetkisi Bakanlığa aittir. Gerektiğinde bu yetki Bakanlıkça mahallin en büyük mülki amirine yetki devri suretiyle devredilebilir.
KORUMA ALTINA ALMA
Madde 24 - Bu Kanunun hayvanları korumaya yönelik hükümlerine aykırı hareket eden ve bu suretle bulundurduğu hayvanların bakımını ciddi şekilde ihmal eden ya da onlara ağrı, acı veya zarar veren kişilerin denetimle yetkili merci tarafından hayvan bulundurması yasaklanır ve hayvanlarına el konulur. Söz konusu hayvan yeniden sahiplendirilir ya da koruma altına alınır.
İDARİ PARA CEZALARI
Madde 28- (Değişik madde: 23/01/2008-5728 S.K./553.mad)
e) 8 inci maddenin birinci fıkrasında yazılı, bir hayvan neslini yok edecek müdahalede bulunanlara hayvan başına onbin Türk Lirası; ikinci, üçüncü ve dördüncü fıkralarına uymayanlara hayvan başına binikiyüz Türk Lirası idarî para cezası. 
14 üncü maddenin (a), (b), (c), (d), (e), (g), (h), (ı), (j) ve (k) bentlerine aykırı davrananlara üçyüz Türk Lirası; (f) ve (l) bentlerine aykırı davrananlara hayvan başına üçbin Türk Lirası idarî para cezası verilir. Kesilmiş ve canlı hayvanlara elkonulur.
EK2: 
Akvaryum Kafe’de, Eylül 2010’da çekilmiş fotoğraf ve videolar
EK4: İlgili Bağlantılar




You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe