Köpekbalığı histerisi

Ocak 08, 2011

Aradan geçen bir ay gibi bir zamanın neticesinde CSI Köpekbalığı görevlileri araştırmalarını tamamladılar, yaptıkları sorgulama yöntemleri sonucu 40 kadar köpekbalığı suçlu bulunarak idam edildi.


Bu yukarıda yazdığım cümleden sonra insanın boğazı tıkanıyor ve daha ne yazabilirim ki diyor, her şeyin sonuç özeti aynen yukarıdaki gibi. Tatil için gelip şnorkel yapacak ya da yüzecek olanların korkmasına  artık pek de gerek yok gibi, hem deniz suyunun soğuması sebebiyle hem de katledilmeleri sebebiyle ortada saldırabilecek pek bir oceanic white köpekbalığı kalmadı.
Durumun özeti budur, bölgeye çağrılan köpekbalığı uzmanları herkesin ilk günkü söylediğinden farklı bir şey söylemeyip ratinglerini arttırmak dışında bir şeyler yapmadığı gibi, katledilen köpekbalıklarının bahsi basın toplantılarında yer almadı.

Kimi ekoloji cahilleri otellerin plajlarının etrafını ağlarla donatma fikrini getirdi. Ağların resiflerin ekolojik sistemini bozacağı yetmezmiş gibi, bir de ağ nedeniyle balıkların hapsolması, hatta akıntının kıyılara getireceği her türlü çöpün ağlara takılacağı, bunun da köpekbalıklarının daha fazla ilgileneceği gerçeğini göz ardı ederek, dahiyane fikirler ürettiler.


Turistler için neden bir havuz üretme sevdası ve turistlerin de neden bu havuza ilgi duyacaklarını anlamakta zorlanıyorum. Zaten her otelin bir havuzu var, yüzmek isteyen otel havuzlarında gayet yüzebilir, ama anladığım kadarıyla turistlerin istediği havuz değil, akvaryum içinde yüzmek. Bu akvaryumun içinde de sadece  cici balıklar olması. Ha bir de köpekbalığı izleme kuleleri olması var planlarında...


Asıl yapılması gereken çok basit bir şey; turistleri marina hayatı konusunda  ve onların denize girmeden önce ne çeşit risklerle karşı karşıya kaldığı konusunda bilinçlendirmektir


Köpekbalıkları denizlerdeki beslenme halkasının en tepesindeki canlılardır, bir köpekbalığı saldırısının arkasındaki en önemli neden olarak algılamanız gereken budur. İnsanlar köpekbalıklarının diyet listesinde yer almazlar, ama bu demek değildir ki size saldırma riski yoktur, fakat bu saldırı riski oldukça düşük bir risktir.

You Might Also Like

1 comments

  1. Merhaba Cigdem,
    Bu yazıyı hazırlayıp bizimle paylaştığın için çok teşekkürler!! Son zamalarda konuyu çok fazla takip edememiştim. Bazı kurallar ölçüsünde dalış'a izin veriliyordu en son benim bıraktığım yerde... Ama 40 kadar köpekbalığının katledildiğini bilmiyordum. Çok üzücü!!! Biz insanoğlu herşeyi kendi zevkimize göre düzenlemek istiyoruz ama doğanın da kuralları olduğunu ne zaman idrak edip hareket edeceğiz acaba??? Üstelik konunun en ehilleri de işin içindeyken sonuçlar böyleyse ne yapmalı bilmiyorum.Bir gün ''dünya'' tamamiyle pes edip ondan alıp götürdüklerimizin ve yokettiklerimizin hepsini geri alacak ve o gün bizim için hiç iyi olmayacak sanırım...

    YanıtlaSil

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images

Subscribe